STER FM double story: Hotelschool The Hague (2)

STER Facility Management (STER FM) detacheert Young Facility Professionals bij diverse opdrachtgevers. Hotelschool The Hague is een van die opdrachtgevers. Kim Fakkel, Young Facility Professional bij STER FM, is bij de Hotelschool The Hague gedetacheerd.

In het Ster FM “Double Story” geven wij graag een beeld van wat onze opdrachtgever bezighoudt én hoe onze collega Kim de opdracht ervaart en wat ze leert. In het eerste deel, dat we vorige week publiceerden, las je over onze opdrachtgever Tim van Leeuwen. In deel twee van dit double story: Kim Fakkel, Young Facility Professional bij STER Facility Management en gedetacheerd op Hotelschool The Hague.

Kim is inmiddels ruim een jaar afgestudeerd en sinds haar afstuderen bij STER Facility Management in dienst. De opdracht bij Hotelschool The Hague is haar tweede opdracht. En dat is er een met ontzettend veel uitdaging.

Wat houdt jouw opdracht in bij Hotelschool The Hague? Door de veranderingen in de organisatie ontstond een nieuwe rol als facilitair manager. Totdat er een vaste invulling voor deze functie is gevonden, ben ik hier ter overbrugging. Mijn prioriteit ligt primair op de daily business door te laten draaien. Ten tweede om structuur aan te brengen in de FM organisatie, en daarin het team gewoon weer lekker als team laten werken.

Waar lag je in begin van je opdracht wakker van? Een team van 7 vakvolwassen FM’ers aansturen. Dat vond ik voordat ik begon het meest spannend. En eerlijk, ik heb wel eens een nachtje wakker gelegen van tevoren. Maar met de back-up van Dagmar Groot- Vegting vanuit STER FM en Tim vanuit de Hogeschool kwam dat helemaal goed.

Hoe ik dat deed? Door vooral dicht bij mijzelf te blijven en eerlijk aan te geven dat je sommige dingen ook niet weet en daarvoor om hulp vragen. Jezelf kwetsbaar opstellen is essentieel in leidinggeven, heb ik geleerd. En, er gewoon voor je team zijn, een luisterend oor bieden. Weten wat er speelt, ook privé. Daarnaast heb ik geleerd dat duidelijk communiceren het meest belangrijke is. Verwachtingen over en weer glashelder krijgen en jezelf en anderen aan gemaakte afspraken houden. Maar: dit alles is met vallen en opstaan. Fouten maken hoort er nu eenmaal bij en dat is niet erg zolang je er maar van leert.

Steile leercurve. Als je mij een jaar geleden had gezegd dat je op Hotelschool The Hague, 7 personen als facilitair manager zou aansturen, had ik je voor gek verklaard. Daar was ik toch nog lang niet aan toe? Toch is het zo! En dat is te danken aan deze ervaring en de groei die ik hier heb doorgemaakt.

Dat is ook de filosofie van STER FM. Een opdracht die op het oog iets te hoog gegrepen lijkt, maar waar je jezelf lekker in kan vastbijten, toch aanpakken. Met intensieve begeleiding die ik krijg vanuit STER FM heb ik de zekerheid dat het me hoe dan ook gaat lukken en dat ik er ontzettend veel van leer. Stel dat het echt helemaal in de soep zou lopen, dan zou ik naar Dagmar bellen om hulp te vragen. Desnoods komt ze naast me zitten om het samen met mij op te lossen. Dat is de kracht en de fun van het werken bij STER FM!

Leren vragen stellen. Om die steile leercurve te kunnen maken, moet je ook wel eager zijn om constant te willen ontwikkelen. Pro-actief vragen om feedback of om je onzekerheid even te delen met een Tim of een Dagmar. En dat heb ik moeten leren. Ik ben van nature niet zo’n vrager. Wilde altijd alles zelf uitvogelen. Maar door dat toch te doen, heb ik zo snel kunnen groeien in de rol die ik nu invul.

Ik schakel wekelijks met Tim, die zijn organisatie-specifieke adviezen geeft en me coacht op dingetjes die wat technischer van aard zijn, zoals de processen stroomlijnen. Voor de FM inhoudelijke coaching heb ik eens per week met Dagmar uitgebreid contact. Samen maakt het dat ik de klus klaar zoals ik dat nu doe.

Toekomst. Hoewel het hier geen makkelijke job was om het team op de rit te krijgen, gunt Tim mij in een volgende opdracht een lastig team met veel weerstand. Dat zou een mooie ervaring zijn om hetgeen ik nu geleerd heb verder toe te passen met een extra moeilijkheidsgraad. Maar voorlopig ga ik nog even lekker door bij Hotelschool The Hague want daar ben ik nog niet klaar!

Lees hier deel 1 van deze double story.