In een wereld waar je overal verbonden bent, lijkt werken zonder vaste werkplek steeds makkelijker te gaan. Met enkel een laptop, of zelfs alleen een mobiele telefoon, op zak kunnen wij met z’n allen flink wat werk verzetten. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie professionals regelmatig of vaak vanuit huis werken. Met de komst van het coronavirus is heel Nederland genoodzaakt thuis te werken, hier zitten voor iedereen voor- én nadelen aan.

Flexwerken was een trend die eind 2016 opkwam en het werken zoals we gewend waren compleet veranderde. Medewerkers konden hun tijd efficiënter inrichten door thuis te werken. Zo blijkt uit onderzoek dat de thuiswerkers het vooral fijn vinden dat ze geen reistijd hebben, zich beter kunnen concentreren, geen afleiding hebben van collega’s en thuiswerken wordt gewaardeerd omdat medewerkers ondertussen ook andere dingen kunnen doen.

Met het verplicht thuiswerken tijdens deze pandemie vallen een groot deel van deze voordelen echter weg: de kinderen zitten thuis én moeten les gegeven worden, de partner werkt aan dezelfde keukentafel en aangezien de rest van Nederland ook aan het thuiswerken is, ontploffen onze online en offline netwerken. Een duidelijk schema en een goed ingerichte werkplek lijken de oplossing te kunnen zijn om alsnog efficiënt thuis te kunnen werken.

Online zijn ook veel andere thuiswerktips te vinden, wij selecteerden onze favorieten:

Doe wat je zelf belangrijk vindt

Niemand kijkt je meer op je vingers en je hebt zelf de ruimte om jouw dag zo efficiënt en leuk mogelijk in te vullen. Dit betekent ook dat je ruimte hebt om zelf keuzes te maken en meer uit je werk te halen. Zo kan je bijvoorbeeld eindelijk dat project wat al een tijdje op de plank lag oppakken.

Maak actielijsten

Op de werkvloer weet je precies waar collega’s allemaal mee bezig zijn en wie welke taken oppakt. Door duidelijke actielijsten te maken met collega’s weet je ook thuis wie waar verantwoordelijk voor is en wanneer het werk af moet zijn.

Online vergaderen

Er zijn verschillende platforms waarmee je kan vergaderen door middel van videobellen: Zoom, Microsoft Teams, Skype of Google Hangouts. Dit kan echter nogal chaotisch worden. Wijs daarom iemand aan die de orde bewaakt en van tevoren een agenda opstelt.

Sluit je werkdag af met een ritueel

We zijn gewend na een drukke werkdag de auto of trein in te stappen en onze weg naar huis te vinden. Nu ben je, zodra je je pc afsluit, klaar met werken. Toch blijkt dat we dit ‘naar huis gaan’-ritueel nodig hebben. We evalueren onze werkdag, denken na over wat we willen eten of luisteren muziek. Welke invulling jij ook hebt, het is een fijn moment waarmee je je werkdag afsluit. Probeer daarom ook thuis een ritueel te vinden: maak een wandeling, ga boodschappen doen of neem een douche.

Het team van STER FM werkt momenteel ook thuis onder verschillende omstandigheden. Zo heeft Petra haar eigen werkplek ingericht in een aparte kamer, waardoor het voor haar echt voelt als ‘naar haar werk gaan’. Ondertussen zit Yasmine aan de keukentafel en heeft ze een nieuw koffieapparaat besteld. ‘Goede koffie maakt een werkdag een stuk dragelijker!’, aldus Yasmine.

Bron tips: Hylco Nijp via RTLZ